Kõndimine pärast söömist – vana rahvatarkus ja kaasaegne teadus

Hiina keeles on palju rahvatarkuseid, mida enamus inimesi teavad ning paljud neist on seotud tervisega. Näiteks “Fan hou bai bu zou, huo dao jiu shi jiu” – “Kui sa astud 100 sammu pärast iga toidukorda, siis elad 100. aastaseks.” Ehk siis lühike jalutuskäik pärast söömist tuleb tervisele kasuks.
Viimastel aastatel on püütud uurida, kas sellel rahvatarkusel on tõepõhi all, sest mõned inimesed usuvad, et söömisjärgne kõndimine põhjustab väsimust ja halba tunnet maos. Selgub, et mitu uuringut on näidanud mõõdetavat kasu söömisjärgsest kõndimisest. Näiteks ühe 2013.a avaldatud uuringu tulemusel leiti, et kolm umbes 15-minutilist jalutuskäiku päevas – üks pärast igat söögikorda, mõjus veresuhkru tasemele paremini kui üks 45-minutiline jalutuskäik päevas. Samuti parandas kõndimine seedimist. Tutvu uuringuga siin.
Arvestades, et ülekaal, rasvumine ja II. tüübi diabeet esinevad järjest sagedamini igas vanusegrupis, siis on ilmselt soovitus pärast söömist üks jalutuskäik teha, kohane ka tänapäeval.
2017-11-28T00:02:39+02:00 09. september 2017|