Sügis ja Nei Jing Su Wen

Nei Jing Su Wen´i teine peatükk kirjeldab Yin-Yang teooriast ja Viie Elemendi teooriast lähtuvalt nelja aastaaega ning annab soovitusi, kuidas inimestel õnnestuks sellel perioodil paremini haiguseid vältida. Üks esimesi nõuandeid:”Sügisel on soovitav varakult magama minna ning ka ärgata varakult, “kuke kiremise ajal”.” Suvel, kui loodus on aktiivne – Yang-liikumises, võime kaua ärkvel olla ning ka varakult ärgata. Kuna sügisele on iseloomulik kokkutõmbuv, sissepoole minev liikumine, siis peaksime varasemast natuke varem magama minema, et olla paremini tasakaalus looduses vaikselt võimust võtvate Yin-tüüpi liikumistega. Samas pole sügis veel  selline vaikuse ja rahu aeg nagu on seda talv, seetõttu on soovitav jätkuvalt varakult ärgata.

Su Wen jätkab soovitustega:”Hoia oma meeleseisund rahulik, et leevendada sügisel täideviidavat karistust. Säilita Shen Qi´d (vaimujõud), et sügise Qi (puhang) oleks tasakaalus. Ära suuna oma meelt väljapoole, nõnda püsib Kopsu Qi selge.”

Uinumisajaga seotud soovitusi seostatakse pigem füüsilise keha-vormi harmoniseerimisega. See tähendab, et me peaksime lisaks pikemale uneajale ka töötama vähem kui suvel (kui võimalik).  Teises lõigus kirjapandust saab järeldada, et keha ja vaim on teineteisest lahutamatud, oma Shen´i ehk vaimu tuleb samuti aastaajaga kohandada.

Kui Nei Jing räägib “karistamisest” sügisel (teine lõik), siis mõeldakse selle all sügise seost valguse järkjärgulise vähenemisega. Sügis esindab ka “suremise alguse” faasi, vanasti viidi Hiinas hukkamisi täide just sügisesel ajal. Nei Jingi kommenteerinud ja toimetanud autor Wang Bing:”Kui me suudame sügisel säilitada rahulikku meeleseisundit, siis muutuvad sügisega kaasnevad ohud meie kehale minimaalseks.

Seega Metalli elemendile  ja sügisele on iseloomulik sissepoole ja vaikusele suunatud liikumine. Me saame harmoniseerida oma meelt sügisega praktiseerides näiteks vaikuses sisekaemust, kontemplatsiooni, meditatsiooni, jne.

2017-11-28T00:00:24+02:00 17. september 2017|